طلاق غیابی از طرف زن

طلاق غیابی از طرف زن ، نوشته پیش رو توسط وکیل طلاق توافقی در خصوص طلاق غیابی و تشریفات رسیدگی در طلاق غیابی از طرف زن برای آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است. قبل از ورود به مبحث طلاق غیابی لازم است بدوا رأی غیابی تعریف شود و اینکه اساسا چه رأی غیابی محسوب می شود ؟ 

رأی غیابی رأیی است که خوانده در هیچ جلسه ای از جلسات دادگاه حاضر نشده و امکان دفاع نیز پیدا نکرده است و یا ابلاغ به خوانده  دعوی ارسال نشده و لایحه ای به دادگاه ارئه نداده یا وکیل معرفی ننموده است در این صورت رأی غیابی است. رأی که  به صورت غیابی صادر شده باشد ظرف مهلت 20 روز  قابل اعتراض در همان شعبه بدوی است که اصطلاحا  به آن واخواهی گفته می شود.

در صورتی که زوج بدون عذر موجه زندگی مشترک را ترک کند مطابق با ماده 1023 قانون مدنی هر گاه زوج به مدت 4 سال تمام غائب یا مفقود الاثر باشد زن می تواند دادخواست طلاق غیابی از طرف زن را ثبت کند. در این صورت دادگاه 3 نوبت آگهی در جراید محل و یکی از جراید کثیر الانتشار هر یک به فاصله یک ماه منتشر می کند.

پس از گذشتن یک سال از اولین آگهی چنانچه خبری از زنده بودن زوج نشود محکمه حکم موت فرضی زوج را صادر می کند و همچنین برابر  بند 8 و 11 شرط ضمن عقد نکاح هر گاه مرد به مدت 6 ماه متوالی یا 9 ماه متناوب زندگی مشترک را ترک کرده باشد زوجه میتواند دادخواست طلاق مطرح نماید.

بیشتر بخوانید : مراحل طلاق از طرف زن 

در صورتی که ادامه رابطه زوجیت موجب عسر و حرج شود، زوجه می تواند به محکمه مراجعه و تقاضای طلاق نماید و چنانچه عسر و حرج زن در محکمه اثبات شود محکمه می تواند حکم طلاق را صادر نماید ( مطابق ماده 1130 ).

  • زنی که شوهر او غائب مفقود الاثر می باشد و زن به اذن محکمه طلاق گرفته باشد باید از تاریخ طلاق عده وفات نگه دارد.
  • چنانچه زوج قبل از گذشتن مدت عده ( چهار ماه و ده روز ) مراجعه نماید، حق رجوع به همسرش  را دارد ولی اگر در مدت زمان عده رجوع نکند، دیگر حق رجوع برای مرد وجود ندارد.

طلاق غیابی از طرف زن

قبل از تصویب ماده 8 قانون حمایت خانواده خواهان ( زوجه ) با علم به آدرس واقعی خوانده یا به قصد فریب دادگاه زوج را مجهول المکان اعلام می کرد تا از این طریق محکمه را قانع نماید که زوج مجهول المکان است یا منزل مشترک را ترک کرده است دادگاه هم اقدام به نشر آگهی و متعاقب مبادرت به صدور حکم طلاق غیابی می کرد.

قانونگذار برای جلوگیری از این تبعات سوء با تصویب تبصره ماده 8 قانون حمایت خانواده ادعای زوجه را ضعیف انگاشته و با قید لزوم “اعلام آخرین اقامتگاه خوانده ” اقدام به تحقیق در این خصوص نموده  و بعد از آن نسبت به صدور رای اقدام می کند.

مقنن در تبصره ماده 8 قانون جدید حمایت از خانواده مقرر نموده است چنانچه خواهان خوانده را مجهول المکان معرفی کند باید آخرین اقامتگاه او را اعلام کند از این رو قانونگذار دادگاه را مکلف نموده به ادعای زوجه اکتفا ننماید و تکلیف خود را به درستی انجام دهد.

بنابراین زوجه باید آخرین محل اقامت زوج را به دادگاه معرفی کند و حتی الامکان از مجهول المکان معرفی کردن خوانده اجتناب شود. بنابراین، محکمه باید قبل از ورود به ماهیت دعوا و صدور رأی غیابی باید در جهت شناسایی محل اقامت خوانده تحقیق نماید.

چنانچه آخرین محل اقامت زوج در دادخواست قید نشود دادخواست خواهان پذیرفته نخواهد شد یا منجر به اخطار رفع نقص خواهد شد. دادگاه باید اقدام به تحقیق محلی از فرزندان مشترک و بستگان نسبی و سببی در محل اقامت و مکانی که خوانده در آنجا حضور داشته است بنماید.

بنابراین، زوجه به همراه دلایل و مدارک ( شهود، تقاضای تحقیق محلی ) و با اعلام آخرین اقامتگاه زوج می تواند دادخواست طلاق به دلیل عسر و حرج را مطرح کند و چنانچه غیبت زوج برای زوجه  موجبات عسر و حرج باشد،  دادگاه نسبت به صدور رأی طلاق می نماید.

  • مطابق تبصره 2 ماده 306 قانون آیین دادرسی مدنی اجرای حکم غیابی منوط اخذ تأمین مناسب از زوجه یا معرفی ضامن معتبر است، بنابراین زن برای اجرای صیغه طلاق باید تأمین مناسب مانند فیش حقوقی یا جواز کسب و کار بسپارد. بنابراین اگر زوجه تأمین مناسب نداشته باشد یا ضامن  معرفی نکند اجرای حکم  طلاق متوقف می شود.

طلاق غیابی از طرف زن

شرایط و مراحل طلاق غیابی از طرف زن

همانطور که گفته شد حق طلاق بر اساس قانون ایران با مرد می باشد و زن فقط با اثبات عسر و حرج و یا تحقق شرط ضمن عقد نکاح می تواند طلاق بگیرد. یکی از این موارد غیبت زوج در زندگی مشترک  یا مجهوالمکان بودن وی می باشد شرایط طلاق غیابی از طرف زن به شرح ذیل است:

1- در صورتی که مرد به مدت 4 سال تمام غایب مفقودالاثر باشد و هیچ خبری از وضعیت حیات و مرگ وی نباشد، زن می تواند با طی تشریفاتی مثل نشر اگهی نسبت به ثبت دادخواست طلاق اقدام کند.

2- در صورتی که ادامه زندگی مشترک برای زوجه با عسر و حرج همراه باشد مانند اعتیاد ، ضرب و جرح، عدم پرداخت نفقه و… زن می تواند تقاضای طلاق دهد. در صورتی که زوج علی الرغم ابلاغ در دادگاه حضور پیدا نکند رای صادره غیابی خواهد بود.

3- یکی دیگر از موارد طلاق عدم پرداخت نفقه به مدت 6 ماه می باشد. در این مورد زوجه باید نسبت به مطالبه نفقه اقدام کند. در صورتی که مرد محکوم به پرداخت نفقه شود و نسبت به پرداخت نفقه در مرحله اجرای حکم اقدامی نکند و یا توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشد، قاضی می‌تواند به درخواست زوجه حکم طلاق را صادر نماید.

نمونه دادخواست طلاق غیابی از طرف زن

ریاست محترم دادگاه خانواده  2 تهران

با سلام و احترام

احتراما به استحضار می رساند اینجانب …. به موجب سند ازدواج شماره ….. مورخ …… با خوانده ازدواج دائم نموده ام. ، خوانده به مدت 4 سال است که بدون دلیل شرعی و قانونی زندگی مشترک را رها کرده و از پرداخت نفقه امتناع نموده است. نظر به مراتب فوق،  با تقدیم این دادخواست ، تقاضای صدور حکم طلاق از محضر دادگاه محترم مورد استدعاست .

طلاق غیابی از طرف زن

سوالات متداول در خصوص طلاق غیابی از سوی زن

1- مدت زمان عده در طلاق غیابی به چه صورت است؟

مدت عده در طلاق غیابی سه طهر( پاکی ) می‌باشد.  یعنی زن باید بعد از اجرای صیغه طلاق باید سه مرتبه عادت ماهیانه را تجربه کند و پاک گردد و در این مدت حق ندارد ازدواج کند.

2- مدارک لازم برای انجام طلاق غیابی از طرف زن چیست؟

مدارک لازم برای انجام طلاق غیابی از طرف زن  سند رسمی ازدواج ،  اصل شناسنامه ، اصل کارت ملی زوجه می باشد.

3- روند طلاق غیابی از سوی زن چقدر طول می‌کشد؟

مدت زمان طلاق غیابی از طرف زن با توجه به اینکه این رای غیابی می باشد باید مواعد واخواهی ، تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی آن سپری شود تا حکم قطعی و قابلیت اجرایی را داشته باشد. به صورت کلی مدت زمان طلاق غیابی از طرف زن مشخص نمی باشد و با توجه به شرایط پرونده  و بررسی پرونده و بعد از مشاوره با موکل اعلام خواهد شد.

4- هزینه‌های طلاق غیابی از طرف زن چقدر است؟

هزینه طلاق غیابی از طرف زن در هر پرونده با توجه به نوع پرونده و شرایط و مدارک و مستندات زوجه برای طلاق غیابی متفاوت است و به صورت موردی و با بررسی پرونده اعلام می شود برای مشاوره در خصوص هزینه طلاق با وکلا و کارشناسان ما تماس بگیرید.

جهت مشاوره حقوقی با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید.فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

4.3/5 - (6 امتیاز)