مطالبه مهریه از طریق دادگاه

مطالبه مهریه از طریق دادگاه، نوشته پیش رو توسط وکیل خانواده در خصوص نحوه و مراحل مطالبه مهریه از طریق دادگاه خانواده جهت آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است. نحوه مطالبه مهریه از طریق دادگاه به این صورت است که زن برای مراجعه به دادگاه ابتدا باید به اداره ثبت مراجعه و مهریه را مطالبه کند و مراجعه مستقیم به دادگاه امکانپذیر نیست.

زوجه پس از مراجعه به اداره ثبت و عدم وصول مهریه باید نسبت به مختومه کردن پرونده ثبتی اقدام و متعاقب آن باید گواهی انصراف را دریافت نماید. پس از دریافت گواهی انصراف، زوجه باید برای مطالبه مهریه از طریق دادگاه ، نسبت به ثبت دادخواست مطالبه مهریه مهریه از طریق دفتر خدمات اکترونیک قضایی اقدام نماید.

نحوه و مراحل مطالبه مهریه از طریق دادگاه

مطالبه مهریه از طریق دادگاه نبازمند تقدیم دادخواست از سوی زن می باشد. در این روش زن می تواند بدوا دادخواست توقیف و تامین خواسته را تقاضا نماید و متعاقبا درخواست وصول مهریه را با توجه به قرار تامین مطرح نماید و یا به صورت همزمان تقاضای صدور قرار تامین خواسته و مطالبه ی مهریه نماید.

در صورتی که زوجه توانایی پرداخت هزینه دادرسی را نداشته باشد می تواند همزمان با مطالبه مهریه تقاضای اعسار از هزینه دادرسی را از دادگاه درخواست نماید.

در صورتی که زوج فوت نماید، زن می تواند درخواست توقیف ترکه را نیز بنماید و در این صورت دعوی مطالبه ی مهریه باید به طرفیت وراث متوفی که  اموال به جا مانده متوفی را پذیرفته اند در دادگاه طرح و اقامه نماید. میزان هزینه ی دادرسی در مهریه بر اساس نرخ مهریه  می باشد که میزان  آن سه و نیم درصد از مجموع ارزش مهریه است.

اگر میزان مهریه کمتر از 20 میلیون تومان باشد مرجع صالح برای رسیدگی شورای حل اختلاف است. اگر میزان مهریه مطالبه شده مازاد 20 میلیون تومان باشد، دادگاه خانواده صالح به رسیدگی است. برای ثبت دادخواست دعوای مطالبه مهریه باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرد.

پس از مرحله ثبت دادخواست، پرونده به دادگاه خانواده فرستاده می شود. مطابق قانون همزمان با دادخواست مطالبه مهریه و یا قبل از آن می توان قرار تامین خواسته را از دادگاه درخواست کرد. با این توضیح که زوجه یا وکیل او می تواند به جهت جلوگیری از نقل و انتقال اموال از دادگاه تقاضای توقیف اموال برای مهریه کند.

به اینصورت که بدوا اموال زوج توقیف می شود سپس زوج مطلع شود و در ادامه دادگاه وقت رسیدگی برای دادخواست مهریه تعیین می کند. توجه داشته باشید که اگر ظرف مدت 10 روز از زمان صدور قرار تامین خواسته توسط دادگاه، دادخواست اصلی مطالبه مهریه ثبت نشود، با درخواست زوج اموال از توقیف آزاد  می شود.

توجه داشته باشید که امکان جلب شوهر با شرایطی که در قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی تعیین شده فقط از طریق دادگاه  و تا سقف 110 سکه دادگاه امکانپذیر است.

بیشتر بخوانید: شرایط و مراحل به اجرا گذاشتن مهریه
مطالبه مهریه از طریق دادگاه

مستثنیات دین

توجه داشته باشید که بعضی از اموال قابل توقیف نیست و اگر هم توقیف شود با اعتراض زوج از توقیف آزاد می شود که در اصطلاح حقوقی به آنها مستثنیات دین گفته می شود که بر طبق ماده ۲۴  قانون محکومیت های مالی عبارت هستند از :

  • منزل مسکونی که عرفاً در شأن محکومٌ‌ علیه در حالت اعسار او باشد.
  • اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکومٌ‌ علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
  • آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم‌ٌعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره می‌شود.
  • کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شأن آنها
  • وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه‌ وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
  • تلفن مورد نیاز مدیون
  • مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می‌شود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره‌ بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستأجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شأن او نباشد.

نمونه دادخواست مطالبه مهریه از طریق دادگاه

خواسته : تقاضای محکومیت خوانده به پرداخت تعداد 500 عدد سکه تمام بهار آزادی مقوم به مبلغ 100000000ریال و بدوا صدور قرار تامین خواسته بانضمام کلیه خسارات قانونی اعم از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل

شرح دادخواست :  ریاست محترم دادگاه عمومی شهرستان تهران

با سلام، احتراما به استحضار میرساند : اینجانب به دلالت سند ازدواج به شماره 423  دفتر رسمی ازدواج به شماره 123 در تاریخ 1400/1/5 به نکاح رسمی خوانده درآمدم. وفق عقدنامه مزبور تعداد 500 عدد سکه تمام بهار آزادی به عنوان مهریه بر ذمه خوانده تعیین و توافق گردید.

حال نظر به اینکه تا روز جاری، خوانده هیچ اقدامی برای پرداخت مهریه اینجانب ننموده است، درخواست صدور قرار تامین به موجب ماده ۱۰۸ قانون آیین دادرسی مدنی جهت توقیف اموال قبل از ابلاغ از اموال خوانده به میزان بهای مهریه ایضاً اخذ تصمیم و صدور حکم به پرداخت مهریه اینجانب به انضمام کلیه خسارات قانونی اعم از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل مستدعیست.

مطالبه مهریه از طریق دادگاه

مدارک لازم برای مطالبه مهریه از طریق دادگاه

  • ثبت نام در سامانه ثنا
  • اصل شناسنامه
  • اصل کارت ملی
  • اصل عقدنامه یا اخذ رونوشت آن از دفترخانه ازدواج
  • اخذ گواهی از اداره ثبت

سوالات متداول در خصوص مطالبه مهریه از طریق دادگاه

1- آیا برای مطالبه مهریه میتوانیم مستقما به دادگاه مراجعه کنیم؟

در حال حاضر برای مطالبه مهریه باید ابتدا از طریق اداره ثبت اقدام کنید زیرا برای ثبت دادخواست مطالبه مهریه از طریق دادگاه باید گواهی انصراف را از اداره ثبت دریافت کنید، در غیر اینصورت ثبت دادخواست شما امکانپذیر نمی باشد.

2- آیا اموال غیر منقول را می توان برای مهریه تعیین کرد؟

بله اموال غیر منقول مانند زمین ، آپارتمان و …. را می توانید مهریه زن قرار دهید منوط بر اینکه پلاک ثبتی با جزئیاتی مانند قطعه ، بخش ، شهر و …. کاملا مشخص و در سند ازدواج قید شود.

3- در حال حاضر نحوه مطالبه مهریه به چه صورت می باشد؟

در حال حاضر نحوه مطالبه مهریه بدین صورت است که زن باید با مراجعه به محل وقوع عقد  ( دفتر ازدواج ) تقاضای صدور اجرائیه نماید. پس از صدور اجرائیه پرونده به اداره ثبت ارسال می شود. در صورتی که مرد اموالی داشته باشد می تواند اموال را توقیف و مهریه خود را وصول کند. در صورتی که مرد اموالی نداشته باشد زوجه باید نسبت به مختومه کردن پرونده ثبتی اقدام  و از طریق دادگاه اقدام نماید.

جهت مشاوره حقوقی در زمینه نحوه مطالبه مهریه از طریق دادگاه با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید.  فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

3.7/5 - (22 امتیاز)