جرم تخریب

جرم تخریب و مجازات جرم تخریب در قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، مقاله پیش رو توسط وکیل کیفری در خصوص جرم تخریب و مجازات تخریب و ارکان تشکیل دهنده جرم تخریب برای آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است. تخریب به معنای ویران کردن و خراب کردن است و در اصطلاح حقوقی جرم تخریب عبارت از لطمه زدن عمدی نسبت به مال یا شی‌ء متعلق به دیگری است.

جرایم تخریب عبارت از ایراد صدمه عمدی است که منتهی به نقصان یا از بین رفتن مال یا شیء متعلق به غیر شود. علاوه بر عمل فیزیکی لطمه زدن، ورود ضرر به مال دیگری نیز شرط تحقق جرم است، زیرا تا ضرر واقع نشود، جرم تخریب تحقق پیدا نخواهد کرد.

جرم تخریب از جمله جرایم عمدی ناشی از رفتار مجرمانه و انجام فعلی در قالب عمل فیزیکی از بین بردن یا ورود ضرر به مال متعلق به غیر است که با این توصیف، ترک فعل هرچند موجب از بین رفتن یا ورود ضرر به مال متعلق به غیر شود، عنصر مادی تخریب محسوب نخواهد شد.

ارکان و شرایط تشکیل دهنده جرم تخریب

تحقق جرم تخریب نیز مانند سایر جرایم مستلزم داشتن سه عنصر مادی ، قانونی ، معنوی می باشد که به شرح هر یک از آنها می پردازیم :

عنصر قانونی جرم تخریب (ماده قانونی جرم تخریب عمدی)

ماده 675 قانون مجازات اسلامی‌ مطابق ماده مذکور هر کس به طور عمد عمارت یا بنا یا کشتی یا هواپیما یا کارخانه یا انبار و به طور کلی هر محل مسکونی یا معد برای سکنی یا جنگل یا خرمن‌ یا هر نوع محصول زراعی یا اشجار یا مزارع یا باغهای متعلق به دیگری را آتش بزند به حبس از دو تا پنج سال محکوم می‌شود.

تبصره ۱ – اعمال فوق در این فصل در صورتی که به قصد مقابله با حکومت اسلامی‌باشد مجازات محارب را خواهد داشت.

تبصره ۲ – مجازات شروع به جرائم فوق شش ماه تا دو سال حبس می‌باشد.

ماده ی 676 قانون مجازات اسلامی‌ هر کس سایر اشیاء منقول متعلق به دیگری را آتش بزند به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد
ماده677 تعزیرات قانون مجازات اسلامی‌ هر کس به طور عمد اشیای منقول یا غیرمنقول متعلق به دیگری را تخریب نماید یا به هر نحو کلی یا جزیی تلف نماید و یا از کار اندازد به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

ماده687 قانون مجازات اسلامی‌ هر کس در وسایل و تاسیسات مورد استفاده عمومی‌از قبیل شبکه‌های آب و فاضلاب، برق، نفت، گاز، پست و تلگراف و تلفن و مراکز‌ فرکانس و ماکروویو (‌مخابرات) و رادیو و تلویزیون و متعلقات مربوط به آنها اعم از سد و کانال و انشعاب لوله‌کشی و نیروگاههای برق و خطوط انتقال‌ نیرو و مخابرات (‌کابلهای هوایی یا زمینی یا نوری) و دستگاههای تولید و توزیع و انتقال آنها که به هزینه یا سرمایه دولت یا با سرمایه مشترک دولت و‌ بخش غیر دولتی یا توسط بخش خصوصی برای استفاده عمومی‌ایجاد شده

و همچنین در علائم راهنمایی و رانندگی و سایر علائمی‌که به منظور حفظ‌جان اشخاص یا تامین تاسیسات فوق یا شوارع و جاده‌ها نصب شده است، مرتکب تخریب یا ایجاد حریق یا از کار انداختن یا هر نوع خرابکاری دیگر‌شود بدون آنکه منظور او اخلال در نظم و امنیت عمومی‌باشد به حبس از سه تا ده سال محکوم خواهد شد.

تبصره ۱ – در صوتی که اعمال مذکور به منظور اخلال در نظم و امنیت جامعه و مقابله با حکومت اسلامی‌باشد مجازات محارب را خواهد داشت.

تبصره ۲ – مجازات شروع به جرائم فوق یک تا سه سال حبس است.

جرم تخریب

عنصر مادی جرم تخریب چیست؟

عمل مرتکب

جرایم تخریب اموال مثل سایر جرایم علیه مالکیت و اموال، مستلزم ارتکاب به یک فعل مثبت خواهد بود. به گونه ‌ای که تحقق جرم مذکور با ترک فعل امکان پذیر نباشد. به عنوان مثال مستاجر خانه‌ای که در فصل زمستان در زمان مناسب دست به پاروی بام نزند و این عمل نکردن به موقع وی، منجر به آسیب رسیدن و وارد شدن خسارت به عین مستاجره شود.

از لحاظ مدنی تنها خودش ضامن خسارت وارد شده خواهد بود. لازم به ذکر است در برخی از مواقع فعل مثبت در تخریب در زمان ارتکاب اتفاق می‌افتد؛ مثل قطع کردن و یا شکستن درخت. قطع آبی که منجر به خشک شدن محصول و یا درختی می شود از مصادیق غیر مستقیم آن به شمار می رود.

موضوع جرم تخریب

مال یا شیئ یا سند متعلق به دیگری موضوع جرم تخریب می باشد. به طور کلی موضوع جرم تخریب به سه گروه اموال و اشیا و اسناد تقسیم میشود. قانونگذار کلیه اشیا اعم از منقول و غیرمنقول را تحت حمایت کیفری قرارداده گر چه آن اشیا ارزش مالی نداشته ولی از نظر صاحب آن داراری ارزش معنوی باشد.

ورود ضرر

در جرائم علیه اموال و مالکیت از جمله جرم تخریب ورود ضرر شرط تحقق جرم است. ضرر و زیان می تواند مادی، معنوی، یا منافع ممکن الحصول باشد

تعلق مال به دیگری

در جرم تخریب تعلق مال به دیگری از شرایط عنصر مادی جرم است.

وسیله ارتکاب جرم

بر طبق قانون برای تحقق جرم تخریب اموال در نظر گرفته نشده است. اما گاها وسیله ارتکاب به جرم در تشدید مجازات تاثیرگذار خواهد بود. به عنوان مثال استفاده از حریق و یا مواد منفجره منجر به تشدید مجازات خواهد شد.

در ماده ۶۷۷ برای اتلاف مال دیگری ۶ ماه تا ۳ سال حبس تعیین شده است. در صورتی در مواد ۶۷۵ و ۶۷۸ برای اتلاف همان مال با استفاده از حریق و یا مواد منفجره ۲ تا ۵ سال حبس در نظر گرفته شده است.

جرم تخریب

عنصر معنوی جرم تخریب

1 – سوء نیت عام : سوء نیت عام در جرم تخریب همان اراده و اختیار و خواست مرتکب جرم است. به طوری که تخریب مال دیگری بدون اراده و خواست مرتکب، به دلیل فقدان سوء نیت، فاقد جنبه کیفری بوده و تنها موجب مسئولیت مدنی می‌گردد.

2 – سوء نیت خاص : سوء نیت خاص اراده‌ی آگاه نسبت به مال موضوع جرم یا شخص متضرر از جرم است. در جرم تخریب علاوه بر عمد و قصد در انجام فعل مجرمانه ارتکابی، احراز قصد ایراد ضرر خسارت به دیگری ضروری است.

مجازات جرم تخریب در قانون مجازات

1 – مجازات اصلی ساده : در مورد تخریب اموال دیگران، حبس و شلاق و جزای نقدی در متون قانونی و در مواد 675 به بعد قانون مجازات اسلامی پیش بینی شده است.

2 – مجازات اصلی با کیفیت مشدده : گاهی قانونگذار به جهاتی خاص مجازات اصلی ساده مرتکب تخریب اموال را تشدید نموده و مجازات سنگین تری برای مرتکب قائل شده است. جهات خاص معمولا تحریق و یا استفاده از مواد منفجره است.

مجازات جرم تخریب مطابق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری

با توجه به تغییرات قانون مجازات اسلامی و تصویب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مجازات تخریب اموال خصوصی به 2 بخش تقسیم شده است :

  1. تخریب اموال بالای 10 میلیون تومان مانند سابق حبس 6 ماه تا 3 سال را دارد.
  2. تخریب اموال کمتر از 10 میلیون تومان که در این صورت مجازات به جزای نقدی تبدیل می گردد.

سوالات متدوال

1- دلایل اثباتی جرم تخریب چیست؟

دلایل اثباتی جرم تخریب  عبارتند از 1- اقرار ‌2- شهادت شهود 3- علم قاضی

2- آیا شدت تخریب در میزان مجازات آن تاثیر دارد؟

بله ، مطابق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 1399 در صورتی که میزان تخریب  بالای 10 میلیون تومان مانند سابق حبس 6 ماه تا 3 سال و تخریب اموال کمتر از 10 میلیون تومان که در این صورت مجازات به جزای نقدی تبدیل می گردد.

3- مرجع رسیدگی به جرم تخریب چیست؟

مراجع صالح جهت رسیدگی به جرایم تخریب، دادگاه عمومی محل وقوع جرم است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

3.5/5 - (8 امتیاز)