طلاق به علت عدم پرداخت نفقه

طلاق به علت عدم پرداخت نفقه، مقاله پیش رو توسط وکیل طلاق در خصوص طلاق به علت عدم پرداخت نفقه و مراحل انجام طلاق به دلیل نپرداختن نفقه از طرف زن برای آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است. بدون شک سخت ترین و مهم ترین پرونده های خانوادگی در دادگاه خانواده، طلاق از طرف زن است. مطابق مقررات قانون مدنی و مقررات فقهی، حق طلاق در اختیار مرد می باشد و مطابق قانون زن تنها با داشتن دلیل موجه و اثبات عسر و حرج می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند.

مطابق مقررات قانون مدنی یکی از دلایلی که زن می تواند به استناد آن درخواست طلاق دهد طلاق به علت عدم پرداخت نفقه است. مطابق ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی در عقد دائم نفقه زن بر عهده شوهر است و تکلیف به پرداخت نفقه از زمان وقوع عقد نکاح می باشد، مشروط بر اینکه زن بدون عذر موجه از ایفای وظایف زوجیت امتناع نکرده باشد.

در این راستا اگر مردی نفقه همسر خود را در صورت تمکین نپردازد، زن می تواند از طریق دادخواست محکومیت شوهر را به نپرداختن نفقه معوقه درخواست نماید. مطابق ماده 1129 قانون مدنی در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و همچنین عدم توانایی مرد از پرداخت نفقه و عدم اجرای حکم توسط شوهر در مرحله اجرای حکم، حق طلاق برای زن ایجاد می شود.

بنابراین، زن نمی تواند به طور مستقیم از دادگاه تقاضای طلاق کند، بلکه باید بدوا نسبت به مطالبه نفقه معوقه اقدام نماید و پس از صدور حکم چنانچه مرد حکم را اجرا نکند و از دادن نفقه امتناع نماید و یا حتی اگر قادر به پرداخت نفقه نباشد، در اینصورت زن می تواند بر طبق ماده 1129 قانون مدنی درخواست طلاق دهد.

بنابراین، یکی از مواردی که زن می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند و به استناد آن و با وجود مخالفت شوهر طلاق بگیرد نپرداختن نفقه است. عدم پرداخت نفقه یکی از شروط 12 گانه ای است که باعث ایجاد حق طرح دعوای طلاق به وکالت از زوج در دادگاه خانواده می‌شود. در ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی هم مقرر شده است که عدم پرداخت نفقه و عدم اجرای حکم  توسط مرد و الزام او به پرداخت نفقه از مواردی است که زن می تواند به دادگاه مراجعه کرده و تقاضای اجبار شوهر به طلاق کند.

طلاق به علت عدم پرداخت نفقه
طلاق به علت عدم پرداخت نفقه

مراحل و شرایط طلاق به علت عدم پرداخت نفقه

در صورت عدم پرداخت نفقه زن می تواند با به همراه داشتن سند ازدواج و مدارک شناسایی به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و نسبت به نفقه معوقه اقدام کند. در این دعاوی، با توجه به اینکه در اختلاف بین زن و شوهر درباره پرداخت نفقه، مدعی، شوهر می‌باشد، وی باید دلایل و مستندات پرداخت نفقه را به دادگاه ارائه نماید.

حال اگر حکم دادگاه به صادر شود و مرد محکوم به پرداخت نفقه شود و پس از قطعیت حکم قطعی از اجرای حکم دادگاه استنکاف ورزد، و یا ناتوانی شوهر از پرداخت نفقه برای دادگاه محرز گردد، در اینصورت مطابق ماده 1129 قانون مدنی، زن می‌تواند برای طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه به دادگاه خانواده مراجعه نماید.

حکم ماده 1129 قانون مدنی به صورت شرط ضمن عقد، در بند 1 عقدنامه و مواردی که زن می‌تواند از دادگاه خانواده تقاضای صدور اجازه طلاق نماید،” استنکاف شوهر از پرداخت نفقه به مدت شش ماه و عدم امکان الزام او به پرداخت نفقه ” بیان شده است.

شرط داشتن استطاعت مالی نفقه زن جهت پرداخت نفقه از سوی مرد، که در ماده 53 قانون جدید حمایت خانواده درج شده است، به مواردی که طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه درخواست می‌شود تسری ندارد، چرا که ذیل ماده 1129 قانون مدنی، صراحتا عجز شوهر از پرداخت نفقه را هم از مواردی عنوان داشته که زن می‌تواند تقاضای طلاق به علت عدم پرداخت نفقه نماید و عدم امضای شروط عقدنامه توسط شوهر هم نمی‌تواند اسقاط کننده حق درخواست طلاق به علت عدم پرداخت نفقه باشد.

اگر مرد نفقه ندهد آیا زن میتواند طلاق بگیرد؟

یکی از سوالات پرتکرار شما عزیزان از وکیل طلاق این است که اگر مرد نفقه ندهد زن میتواند طلاق بگیرد؟ در پاسخ باید گفت بله یکی از مواردی که زن میتواند با استناد به آن نسبت به طلاق اقدام کند عدم پرداخت نفقه از طرف مرد است. تکلیف به پرداخت نفقه، به اندازه ای مهم است که در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری گردیده، و برای آن ضمانت اجراهایی نظیر حبس تعزیری، در نظر گرفته شده است.

بنابراین، در صورت عدم پرداخت نفقه زن میتواند دادخواست طلاق به علت عدم پرداخت نفقه اقدام کند. مستند قانونی آن در ماده 1129 قانون مدنی، به صراحت، پیش بینی گردیده است.

ماده قانونی طلاق به علت عدم پرداخت نفقه

مطابق ماده 1129 قانون مدنی  “در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرا حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه، زن می‌ تواند برای طلاق به حاکم ‌رجوع کند و حاکم، شوهر او را اجبار به طلاق می نماید، ‌همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه.”

نمونه دادخواست طلاق به علت عدم پرداخت نفقه

ریاست محترم دادگاه خانواده …
با سلام احتراماً به استحضار می رساند :
اینجانب به موجب عقدنامه شماره …………..… مورخ…….. دفترخانه شماره  12  شهرستان تهران با خوانده عقد ازدواج دائم منعقد کرده ام که حاصل این ازدواج در مدت 10 سال زندگی مشترک یک فرزند پسر 6 ساله می باشد. خوانده به مدت بیش از یک سال است که از پرداخت نفقه خودداری کرده و با وجود صدور اجرائیه از پرداخت نفقه امتناع  نموده است.

لذا با تقدیم این دادخواست و به استناد ماده ۱۱۱۹ و تبصره ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی صدور حکم مبنی بر اجرای صیغه طلاق به انضمام کلیه خسارات و هزینه دادرسی در حق اینجانب را استدعا دارم .

جهت مشاوره حقوقی با وکیل خانواده با شماره ها ی مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

2.2/5 - (20 امتیاز)