عناوین نمایش

مشاوره حقوقی مهریه

مشاوره حقوقی مهریه ، مهریه مالی است که هنگام نکاح مرد ملزم و متعهد می شود که به همسر خود بپردازد. مهریه میتواند وجه رایج کشور سکه یا اموال غیر منقول مانند اپارتمان یا زمین باشد. زن به محض عقد نکاح مالک مهریه می شود و می تواند در هر زمان نسبت به مطالبه آن اقدام نماید. مطالبه مهریه هم از طریق دادگاه و هم از طریق اجرای ثبت امکانپذیر است.

انواع مهریه در قانون مدنی

1- مهر المسمی 

به گفته مشاوره حقوقی مهریه مهریه ای است که میزان آن به هنگام عقد نکاح تعیین می شود و در سند ازدواج مقدار  آن تصریح گردیده است که در اصطلاح مهرالمسمی نامیده می شود. این نوع مهر از نظر میزان هیچگونه محدودیتی ندارد و زوجین به هر مقدار که راضی باشند میتوانند نسبت به آن توافق کنند و پس از توافق زوج ملزم به پرداخت آن خواهد شد. مهرالمسمی ممکن است عین معین مانند زمین، خانه باشد.

2- مهر المتعه 

زمانی زن مستحق مهرالمتعه است که زوجین در هنگام نکاح میزان آن را ذکر نکرده باشد در صورتی که مرد اقدام به طلاق زن قبل از نزدیکی و قبل از تعیین مهر بنماید مهرالمتعه به زن تعلق می گیرد و میزان آن با توجه به وضعیت و دارایی مرد از حیث غنا و فقر در نظر گرفته می شود.

3- مهرالمثل 

مهریه ای است که در ضمن عقد به آن توافق نشده است یا میزان آن تعیین شده ولی به جهاتی باطل باشد، به عنوان مثال ملک تعیین شده به عنوان مهریه مجهول باشد یا مالیت نداشته باشد. بنابراین، زمانی مهرالمثل به زن تعلق می گیرد که بعد از عقد و پس از نزدیکی باشد و نزدیکی شرط اسقرار مهرالمثل است.

میزان مهر المثل زن با توجه به وضعیت زن و شرایط و اوضاع و احوال و امثال اینها تعین می شود. در تعیین مهر المثل ویژگی اخلاقی خانوادگی و ارزشهای علمی از نظر داشتن مدارک علمی و یا معیارهای جسمانی  و آنچه که در عرف محل مایه افزایش و کاهش مهریه است در نظر گرفته می شود جهت مشاوره حقوقی مهریه با ما تماس بگیرید.

بیشتر بخوانید: مهریه در طلاق توافقی چگونه است‌؟

مشاوره حقوقی مهریهمهریه عندالمطالبه و مهریه عندالاستطاعه

مهریه زوجه ممکن است به صورت عند المطالبه یا عند الستطاعه تعیین گردد . آنچه که در نکاح به عنوان بدهی و دین بر زمه زوج قرار می گیرد به صورت عندالمطالبه است زیرا، به محض عقد نکاح زن مالک مهریه می شود البته در صورتی که برای وصول آن مدتی قرار داده نشده و در اصطلاح عندالمطالبه باشد در این صورت زن بعد از وقوع عقد می تواند با مراجعه به دادگاه های خانواده  آن را مطالبه کند و مرد را ملزم به پرداخت آن کند.

در مهریه عندالاستطاعه، اثبات استطاعت زوج پرای پرداخت مهریه بر عهده ی زوجه می باشد و همچنین گنجاندن شرط عندالاستطاعه باعث می شود که زوجه نتواند از حق حبس خود استفاده کند جهت مشاوره حقوقی مهریه با گروه وکلای یعقوبی تماس بگیرید.

شرایط مهریه

مهریه مهریه باید دارای شرایطی باشد و هر گاه یکی از شرایط مذکور موجود نباشد مهریه باطل خواهد بود ولی اثری بر وضعیت نکاح نخواهد داشت.

  • معلوم بودن مهر به مقدار جنس و وصف
  • مالیت داشتن : بدین مفهوم که مهر دارای ارزش و منفعت عقلایی مشروع باشد به نحوی که در بازار قابل داد و ستد و معاوضه بوده و مورد معامله قرار گیرد مثل زمین، اتومبیل.
  • قابل تملک باشد بدین معنی که برای زوجه قابل تملیک باشد و مال غیر نباشد.
  • قابلیت نقل و انتقال را داشته باشد یعنی جزء اموال عمومی یا اموال وقفی نباشد.

مشاوره حقوقی مهریه

سوالاتی در خصوص مهریه

1- آیا می توان با وجود تعیین مهریه و درج آن در عقدنامه، مقدار مهریه را تغییر داد؟

به گفته مشاوره حقوقی مهریه زوج می تواند اضافه بر مهریه به زوجه بپردازد همچنانکه زوجه می تواند از تمام یا قسمتی از مهرش گذشت نماید بنابر این هر نوع توافق که زوجین در خصوص پرداخت زائد بر مهر المسمی یا عدم دریافت تمام یا قسمتی از آن را بنمابد مشمول ماده 10 قانون مدنی می باشد و برای طرفین و قائم مقام قانونی آنها لازم الاجراست، ولی افزایش مهریه بعد از عقد عنوان مهریه را ندارد بلکه دین زوج محسوب می شود.

2- وضعیت مهر زن پس از فوت شوهر چگونه است؟

به گفته مشاوره حقوقی مهریه فوت زوج پس از وقوع عقد تأثیری در مالکیت زن بر مهر ندارد و زن می تواند کل مهر را از ما ترک شوهر استیفا کند و در صورت فوت زن، حق مذکور به ورثه او منتقل می شود.

3- وضعیت مهریه زوجه در صورت وقوع طلاق خارج از ایران چگونه است؟

طبق ماده 1082 قانون مدنی به محض عقد نکاح زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در ان بنماید. بنابر این مادامی که مهر به نحوی از انحاء قانونی ساقط نشده باشد مالکیت زوجه بر آن مستقر است، علی هذا طلاق انجام شده در خارج از کشور چه در محاکم عمومی تنفیذ شده و یا نشده باشد زوجه می تواند نسبت به مطالبه مهریه اقدام کند، مگر اینکه آن را به زوج بذل کرده باشد.

4- در صورتی که رابطه نامشروع زن ثابت شود آیا به زن مهریه تعلق می گیرد؟

در صورتیکه رابطه نامشروع زن اثبات شود زن باز هم مستحق دریافت تمام مهریه است.

مشاوره حقوقی مهریه

5- راه های مطالبه مهریه چیست؟

زوجه می تواند از دو طریق برای مطالبه ی مهریه خود اقدام کند : 1 – از طریق دادگاه خانواده  2 – از طریق اجرای ثبت

6- در صورتیکه مهر زن به صورت عندالاستطاعه باشد آیا هر زمان می تواند نسبت به مطالبه آن اقدام کند؟

خیر، در مهریه هایی که نوع آن در سند ازدواج عندالاستطاعه مشخص شده است، زوجه باید استطاعت و عدم اعسار زوج را به اثبات برساند در غیر این صورت نمی تواند برای مطالبه ی مهریه اقدام کند.

7- در صورتیکه مرد توانایی پرداخت مهریه را به صوذت دفعه الواحده نداشته باشد چه باید بکند؟

در صورتیکه مرد توانایی پرداخت مهریه را به صورت یکجا نداشته می شود می تواند پس از قطعیت دادنامه مهریه دادخواست اعسار از پرداخت مهریه به دادگاه تقدیم و درخواست تقسیط آن را بنماید.

8- سریع ترین روش برای دریافت مهریه چیست؟

به گفته مشاوره حقوقی مهریه چنانچه زوج دارای اموالی می باشد که دارای سند رسمی می باشد زوجه می تواند نسبت به مطالبه مهریه از  طریق اجرای ثبت اقدام نموده و مبادرت به توقیف آنها نماید این روش سریع تر و کم هزینه می باشد.

9- در صورتی که پرداخت مهر به عهده شخص ثالث قرار گیرد آیا الزام شوهر به دادن مهر از بین می رود؟

خیر، در چنین حالتی زوجه می تواند علاوه بر زوج به شخص ثالثی که متعهد پرداخت مهریه بوده  و یا پرداخت مهریه را ضمانت کرده رجوع نماید و یا به هر کدام از آنها مراجعه  و مهریه خود را مطالبه نماید.

10- وضعیت مهریه در عقد دائم و موقت چیست؟

در عقد موقت اگر مهریه ذکر نشود عقد نکاح باطل است، ولی در عقد دائم ا گر مهریه تعیین نشود، در این حالت اگر در میزان مهریه توافقی صورت نگیرد و بین زن و شوهر نزدیکی صورت گیرد زن مستحق مهرالمثل است.

جهت مشاوره حقوقی مهریه با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

به محتوا امتیاز دهید