افزایش مهریه بعد از ازدواج

افزایش مهریه، به گفته وکیل خانواده افزایش مهریه موضوعی است که به رغم آنکه عرف جامعه از میزان افزایش یافته با عنوان مهریه یاد میکند، وضعیت حقوقی چنین توافقی در رویه قضایی محل اختلاف است. در قانون مدنی  هیچ ماده ای به ازیاد مهریه اختصاص داده نشده و قانون در این مورد ساکت است.

با وجود این به لحاظ طرح دعاوی بسیار در محاکم پیرامون افزایش مهریه و تغییرات صورت گرفته در خصوص ازدیاد مهریه در رویه قضایی کشور نظرات متفاوتی اتخاذ شده است. گاهی اوقات زوجین تصمیم می گیرند میزان مهریه را افزایش دهند اما سوالی که مطرح می شود این است که آیا پس از عقد امکان افزایش مهریه با توافق زوجین وجود دارد؟ و راههای افزودن مهریه چیست؟

برخی محاکم با این استدلال که مهریه شرعی همان است که در ضمن عقد نکاح مقرر شده، دعوای مطالبه مازاد بر مهریه را محکوم بر رد می دانند، در مقابل برخی به استناد حکومت اراده طرفین عقد، عدم مخالفت چنین توافقاتی با موازین شرعی، قوانین موضوعه و مقررات دولتی دعوای خواهان را مسموع دانسته و زوج را به پرداخت مهریه مذکور محکوم می نماید

بر خلاف کاهش میزان مهریه که در دفتر اسناد رسمی و قالب های حقوقی متفاوتی چون اقرار، ابراء، صلح، هبه و بذل صورت می گیرد افزایش مهریه به صورت اقرار نامه رسمی در دفتر خانه اسناد رسمی انجام می شود.

در این مورد بین وکلا و حقوقدانان اختلاف نظر وجود دارد، النهایه باید مطابق رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری که بر اساس نظر فقهای شورای نگهبان صادر شده عمل نمایند.

النهایه، هیأت عمومی دیوان عدالت اداری پس از بحث و بررسی در تاریخ دوازدهم مرداد ماه سال 1388 رأی خود را مبنی بر اینکه مهریه شرعی همان است که در ضمن عقد نکاح تعیین شده می باشد و افزایش مهریه بعد از عقد شرعا صحیح نیست و ترتیب آثار مهریه بر آن خلاف موازین شرع شناخته شد “.

بنابراین، در حال حاضر همه دادگاه ها ی خانواده می بایست طبق رأی دیوان عدالت اداری عمل نمایند. بنابراین امکان افزودن مهریه بعد از عقد وجود نخواهد داشت و ازدیاد میزان مهریه جزء مهریه نیست، فقط یک تعهد و هبه از سوی مرد به زن است که عنوان و امتیاز مهریه را ندارد.

افزایش مهریه

رأی شماره ۴۸۸ – ۱۵/۶/۱۳۸۸ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری

به شرح نظریه شماره ۳۵۰۷۹/۳۰/۸۸ مورخ ۱۲/۵/۱۳۸۸ فقهای محترم شورای نگهبان « مهریه شرعی همان است که در ضمن عقد واقع شده است و ازدیاد مهر بعد از عقد شرعاً صحیح نیست و ترتب آثار مهریه بر آن خلاف موازین شرع شناخته شد.»

رویه قضایی در افزایش مهریه

نظر اکثر قضات و رویه حاکم افزودن مهریه را در قالب عبارت افزایش مهریه باطل می دانند و تعهد مرد در این خصوص یک تعهد مستقل به شمار می رود که زن می تواند از طریق دادگاه الزام به ایفای تعهد را بخواهد و این افزایش، مهریه محسوب نمی شود و احکام مهریه را دارا نمی باشد.

راه حل قانونی افزایش مهریه

بسیاری از شما عزیزان به کرات از ما پرسیده اید که برای افزایش مهریه باید چیکار کنیم؟ در پاسخ به این سوال با توجه به اینکه افزودن مهریه مطابق رای شماره 488 امکانپذیر نیست و افزایش مهریه به موجب اقرارنامه رسمی یا افزایش مهریه در سند ازدواج پذیرفته نمی شود زوجینی که قصد افزایش مهریه را دارند باید از طریق سایر تعهدات مالی مانند صلح اموال ، هبه ، صدور چک یا سفته اقدام به افزایش مهریه کنند.

سوالات متدوال

افزایش مهریه چگونه امکان پذیر است؟

افزودن مهریه از طریق اقرارنامه یا تغییر در مندرجات سند ازدواج مطابق رأی شماره ۴۸۸ – ۱۵/۶/۱۳۸۸ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری بعد از عقد صحیح نیست و هیچ اثر حقوقی ندارد و مهریه شرعی زن همان است که در زمان عقد واقع شده است و دادگاهها در رسیدگی به خواسته افزودن مهریه ترتیب اثر نمی دهند.

شیوه قانونی افزایش مهریه چیست؟

چنانچه زوجین قصد افزودن مهریه داشته باشند باید از طریق سایر تعهدات مالی مانند صدور سفته یا چک و یا در قالب صلح یا هبه اقدام به این امر کنند.

جهت مشاوره حقوقی با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

5/5 - (1 امتیاز)