مراحل مزایده اموال منقول و غیر منقول

مقاله تنظیم شده  توسط وکیل ملکی در خصوص مزایده اموال منقول و غیر منقول و نحوه مزایده اموال منقول و غیر منقول  و تشریفات انجام مزایده برای آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است.

طبق قانون اجرای احکام مدنی، در مزایده، مزایده از قیمی شروع می شود که یا خواهان و خوانده در زمان ارزیابی، در خصوص قیمت آن توافق می نمایند و یا کارشناس قیمت را تعیین کرده باشد و این قیمت پایه برای مزایده محسوب می شود. از این رو مزایده از قیمت پایه شروع می شود و مال به کسی فروخته میشود که بیشترین قیمت را پیشنهاد و قبول می کند.

اقدامات لازم پیش از تشکیل مزایده اموال منقول و غیر منقول

1- تعیین قیمت پایه اموال : مقصود از قیمت پایه قیمتی است که مال به آن مبلغ ارزیابی شده مورد مزایده قرار می گیرد و داوطلبان خرید با قیمت پایه مال را به بیشترین بهای پیشنهادی خرید می کنند. ارزیابی اموال غیر منقول و به همان ترتیب و شرایط اموال منقول انجام می شود. اگر طرفین بر قیمت اموال توافق نمایند  قیمت پایه همین است در غیر اینصورت قیمت اموال را کارشناس ( ارزیاب ) تعیین می کند.

نکته : چنانچه مال در زمان بازداشت یا پس از آن، توسط کارشناس ارزیابی شده باشد و از تاریخ اعلام نظریه کارشناسی، تا روز مزایده بیش از شش ماه سپری شده باشد ارزیابی پیشین معتبر نبوده و اموال باید دوباره ارزیابی شود.

2- آماده کردن مقدمات فروش مال، در صورت بازداشت یا وثیقه های دیگر.

3- تعیین موعد فروش و محل فروش : طبق قانون در صورتی که نسبت به محل و موعد فروش بین خواهان و خوانده تراضی شده باشد به همان ترتیب رفتار می شود در غیر اینصورت، مدیر اجرا موعد و محل فروش را تعیین میکند. موعد فروش باید طوری تعیین شود که فاصله بین انتشار آگهی و روز فروش بیش از یک ماه و کمتر از ده روز نباشد.

4- آگاه نمودن دادسرا : انجام مزایده و فروش باید با حضور مامور اجرا  و نماینده دادسرا به عمل آید و صورت مجلس فروش به امضای آنها می رسد. مامور اجرا مزایده اموال را انجام می دهد و چون محکوم علیه حاضر به فروش مال خود نیست نماینده دادسرا باید حضور داشته باشد که به نمایندگی از محکوم علیه مال را فروخته و صورت مجلس را امضا کند.

5- تنظیم آگهی مزایده اموال و انتشار و الصاق آن : آکهی مزایده مطابق قانون باید در یکی از روزنامه های محلی یک نوبت منتشر شود در نقاطی که روزنامه نباشد و هم چنین در مورد اموالی که قیمت آنها بیش از 200 هزار ریال نباشد آگهی به جای انتشار روزنامه به تعداد کافی در معابر الصاق و تاریخ الصاق در صورت مجلس قید میشود.

اشخاص مجاز در مزایده اموال منقول و غیر منقول

1 – مجاز بودن شرکت محکوم له مانند سایرین در خرید : محکوم له می تواند مثل سایرین در خرید شرکت نماید و البته اگر بالاترین قیمت را پیشنهاد دهد برنده مزایده شناخته می شود.

2 – مجاز بودن شرکت محکوم علیه در خرید : صاحب مال می تواند محکوم علیه یا شخص ثالثی باشد که می تواند بالاترین قیمت پیشنهادی را نقدا پرداخت و از فروش آن جلوگیری نماید.

مزایده اموال منقول و غیر منقول
مزایده اموال منقول و غیر منقول

اشخاص غیر مجاز در خرید اموال مزایده

ارزیابان و دادورز ها و سایر اشخاصی که در امر فروش مباشرت دارند هم چنین اقربای نسبی و سببی آنان تا درجه سوم نمی توانند در خرید شرکت کنند.

رخداد های جلسه مزایده

1- به فروش رفتن مال در نوبت اول مزایده و پرداخت بها : مزایده اموال به قیمت پایه آغاز می شود و هر کس بالاترین بها را نسبت به سایر داوطلبان خرید پیشنهاد و قبول کند برنده مزایده اعلام میشود و در این صورت برنده مزایده باید 10 درصد از مبلغ را نقدا به  قسمت اجرا بسپارد.

حداکثر مهلت مزبور نباید از یک ماه تجاوز نکند و در صورتی که برنده مزایده ظرف 1 ماه مابقی بهای اموال را نپردازد، مبلغ واریزی او به نفع دولت ضبط می شود و مزایده تجدید می گردد. قیمت ده درصد با توجه به بهایی است که داوطلب خرید پیشنهاد نموده و با قبول آن برنده مزایده شده است.

2- خریدار نداشتن مال در نوبت اول مزایده و گزینه های محکوم له : هر گاه مالی که مزایده از آن شروع می شود خریدار نداشته باشد، محکوم له می تواند مال دیگری را از محکوم علیه معرفی و تقاضای توقیف و مزایده آن را بنماید یا تقاضای تجدید مزایده مال توقیف شده را بنماید.

3- نوبت دوم مزایده اموال منقول و غیر منقول : در نوبت دوم مزایده نیز قیمت قیمت پایه و سایر شرایط فروش همان است که در نوبت اول ذکر شد و در صورت پیدا نشدن خریدار در نوبت دوم مزایده، محکوم له مکلف است مال را به قیمت پایه قبول کند و گرنه با درخواست محکوم علیه مال توقیفی آزاد میشود.

مزایده اموال منقول و غیر منقول
مزایده اموال منقول و غیر منقول

پایان جلسه مزایده در اموال منقول

در پایان جلسه مزایده چنانچه مال به فروش رسد در صورت مجلس، تاریخ فروش خصوصیات مال مورد فروش و بالاترین قیمتی که پیشنهاد شده و نام و مشخصات خریدار در آن نوشته شده و به امضای خریدار و دادورز و نماینده دادسرا می رسد.

تسلیم مال به خریدار بعد از پرداخت تمام بهای آن و در صورتی است که در مهلت مقرر یک هفته ای، راجع به تخلف از مقررات مزایده به دادگاه شکایتی نشده باشد و یا اگر شکایتی شده باشد دادگاه آن را مردود اعلام کند. چنانچه مال در تصرف شخصی باشد که حقی نسبت به آن دارد مانند مستاجر  مال به همان وضعیت به خریدار تحویل می گردد تا متصرف در زمان مقرر آن را به خریدار تسلیم کند.

پایان جلسه مزایده در اموال غیر منقول

پس از انجام مزایده اموال باید صورت مجلس تنظیم شود و مامور اجرا مشخصات مال غیر منقول تاریخ فروش و قیمتی که مال به فروش رسیده و اسم و مشخصات خریدار و مالک باید نوشته شود و به امضا طرفین برسد سپس صورت مجلس به پیوست پرونده اجرایی، به دادگاهی که قسمت اجرای آن دادگاه اقدام به فروش کرده تسلیم شود، زیرا تنظیم سند انتقال توسط دادگاه زمانی صادر می شود که دادگاه صحت جریان مزایده را احراز نماید.

فروش ملک مشاع بازداشت شده

حسب ماده 140 قانون اجرای احکام مدنی هر گاه مال غیر منقولی معرفی شود که محکوم علیه مالک تنها مقدار مشاعی از آن باشد همین مقدار می تواند بازداشت شده و به فروش برسد و اگر شش دانگ مال غیر منقول برای بازداشت معرفی شود که ارزش آن بیشتر از محکوم به و هزینه های اجریی باشد، فقط آن مقدار از مال مشاعی که معادل بدهی محکوم علیه و هزینه های اجرایی است بازداشت می شود.

جهت مشاوره حقوقی در خصوص مزایده اموال منقول و غیر منقول با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

3.6/5 - (27 امتیاز)