شرایط گرفتن مهریه از پدر شوهر

نوشته پیش رو توسط وکیل خانواده در خصوص شرایط گرفتن مهریه از پدر شوهر و نحوه مطالبه مهریه از ضامن جهت آشنایی شما عزیزان تحریر گردیده است. در این مقاله به بررسی و ابعاد حقوقی شرایط گرفتن مهریه از پدر شوهر و نحوه مطالبه مهریه از ضامن را به صورت اجمال خدمت مخاطبان محترم ارائه می‌نماییم.

مهریه مالی است که زوج در هنگام ازدواج به زوجه پرداخت یا متعهد به پرداختن آن می‌شود و در عقد نامه به صورت کتبی درج و ثبت شده و زوج ذیل آن را امضا می‌نماید. از نظر قانونی؛ مهریه تکلیفی است که شوهر زوجه تعهد نموده و طبعا پدر شوهر زوجه مسئولیت قانونی نسبت به پرداخت آن ندارد.

بنابراین مهریه حق شرعی و قانونی زن و طلبی ممتاز است که بر عهده شوهر می‌باشد و تنها در شرایطی که پدر شوهر تعهد و ضمانت پرداخت مهریه را در عقد نامه درج کرده باشد؛ زوجه می تواند از پدر شوهر مهریه خود را مطالبه نماید.

بیشتر بخوانید: مطالبه مهریه از طریق دادگاه

چگونگی و شرایط گرفتن مهریه از پدر شوهر

پس حتی در مواردی که همسر زوجه از تمکن مالی برخوردار نبوده و در مقابل؛ پدر شوهر دارای سرمایه زیادی باشد، هیچ مسئولیت قانونی و تکلیفی متوجه حال پدر شوهر نیست. بنابراین اصل این است که پدر شوهر از منظر قانونی مسئولیتی در خصوص پرداخت مهریه زوجه ندارد، مگر در مواردی که پدر شوهر موضوع پرداخت مهریه را در سند ازدواج یا در قراردادی مستقل از جانب پسرش در عقد نامه ضمانت یا تعهد کرده باشد که در این شرایط، زوجه می‌تواند از پدر شوهر خود مطالبه مهریه نماید.

پدر شوهر باید تعهد و ضمانت پرداخت مهریه را به صورت قانونی به امضاء رسانده باشد و استناد به گفتار شفاهی پدر شوهر در خصوص پرداخت یا ضمانت پرداخت مهریه از جایگاه قانونی برخوردار نمی‌باشد و صرف وعده دادن به اینکه بعداً تعهدی را به عهده میگیرم موثر در مقام نبوده و به این نحو سبب نمی شود تا پدر شوهر متعهد و مسئول پرداخت مهریه قلمداد گردد.

بیشتر بخوانید: مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت چگونه است ؟

بنابراین برای اینکه پدر زوج متعهد تلقی گردد باید در نکاحنامه ذکر گردد که او نیز بخش مشخصی از مبلغ مهریه را به عهده می گیرد. در اینصورت زوجه، برای وصول مهریه می‌تواند به زوج و ضامن وی به صورت همزمان مراجعه نماید و یا اینکه در صورت استنکاف شوهر از پرداخت مهریه، دعوای مطالبه مهریه از ضامن را مطرح نماید.

شرایط گرفتن مهریه از پدر شوهر

مطالبه مهریه از محل سهم الارث شوهر

اگر فوت پدر شوهر یا هر شخص دیگری که شوهر از وی ارث می برد، موجب به ارث بردن اموالی توسط شوهر می‌شود، زوجه می‌تواند با مراجعه به اداره اجرای اسناد رسمی ثبت اسناد یا شعب دادگاه خانواده نسبت به توقیف سهم الارث شوهر و مطالبه مهریه اقدام نماید.

مهریه از دیونی است که حتی پس از فوت زوجه هم توسط وراث وی قابل مطالبه از شوهر یا ورثه وی می‌باشد. هر گاه اشخاص متعددی از متوفی مطالباتی داشته باشند، ابتدا مهریه زن از آن پرداخت می‌شود و سپس نسبت به پرداخت سایر بدهی ها اقدام خواهد شد، زیرا مهریه از دیون ممتازه تلقی می گردد.

ضمانت اجرای عدم پرداخت مهریه توسط پدر شوهر یا ضامن

در صورت مطالبه مهریه از پدر شوهر و یا ضامن پرداخت مهریه و عدم پرداخت مهریه توسط وی و عدم اثبات ادعای اعسار از پرداخت یکجای مهریه و یا عدم پرداخت اقساط مهریه در صورت تقسیط توسط دادگاه می توان بر اساس ماده 3 نحوه اجرای محکومیت های مالی، تقاضای بازداشت ضامن تا زمان پرداخت مهریه را نمود.

  • دادخواست مطالبه مهریه از پدر شوهر (ضامن ) می‌تواند همزمان با مطالبه مهریه از بدهکار اصلی (زوج ) به دادگاه خانواده مطرح شود و نیازی نیست تا عدم پرداخت مهریه توسط شوهر به اثبات برسد و سپس علیه ضامن اقدام نمود.
  • اگر شوهر، معسر از پرداخت مهریه تشخیص داده شود، این موضوع به ضامن پرداخت مهریه تسری پیدا نمی کند. ضامن پرداخت مهریه، در هر صورت مسوول پرداخت مهریه می باشد و اگر مدعی اعسار از پرداخت مهریه ای است که ضمانت نموده است، باید اعسار خود را در دادگاه صالح به اثبات برساند.
  • دادگاه صالح جهت مطالبه مهریه از پدر شوهر (ضامن )، دادگاه خانواده ای است که صلاحیت رسیدگی به اصل موضوع دارد. اما اگر مبلغ مهریه کمتر از بیست میلیون تومان باشد، شورای حل اختلاف صالح به رسیدگی است.

جهت مشاوره حقوقی با وکیل خانواده در خصوص شرایط گرفتن مهریه از پدر شوهر با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید.

3.7/5 - (4 امتیاز)