کارشناس رسمی دادگستری

نوشته پیش رو توسط وکیل ملکی در خصوص اینکه کارشناس رسمی دادگستری کیست و  وظایف کارشناس رسمی دادگستری و قرار ارجاع امر به کارشناس برای آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است.

کارشناس رسمی دادگستری به معنای فردی است که متخصص در امری می باشد. به عبارتی دیگر شخصی که در علم یا فنونی، دارای تخصص و تبحر می باشد. کارشناس رسمی دادگستری که به صورت قانونی در مورد موضوعی به صورت تخصصی عالم است، می تواند اظهار نظر کند و موضوع را مورد بررسی قرار دهد.

در صورتی نظر کارشناس مورد توجه و ملاک اصلی رای قرار می گیرد که کارشناس در تحصیلات و یا تجارب خویش در یک حرفه به اندازه کافی واقف و عالم باشد و علم به آن را نیز داشته باشد.

بیشتر بخوانید: مهلت اظهار نظر کارشناس چقدر می باشد ؟

تعیین کارشناس رسمی دادگستری

بر اساس ماده 285 قانون آیین دادرسی مدنی، کارشناس مورد نظر و تعیین شده توسط دادگاه باید از بین افرادی انتخاب گردد که دارای صلاحیت در رشته مربوطه باشد و در صورت بالا بودن تعداد افراد به قید قرعه انتخاب می گردند.

به عبارتی دیگر تعیین کارشناس رسمی دادگستری از افرادی خواهد بود که پروانه کارشناسی دارند و از سوی دادگاه انتخاب می گردند. البته طبق ماده 268 قانون آیین دادرسی مدنی طرفین دعوا می توانند به توافق برسند که شخص خاصی به عنوان کارشناس رسمی تعیین گردد و اینکه نظر وی را پذیرا باشند.

بیشتر بخوانید: اعتراض به نظر کارشناس دادگستری

ارجاع پرونده به کارشناس رسمی دادگستری

یکی از ادله اثبات دعوا ارجاع موضوع به کارشناس رسمی دادگستری است که یا به درخواست خود قاضی و یا به در خواست خود طرفین دعوا صورت می گیرد. قاضی پرونده برای تصمیم گیری و صدور رای شایسته باید در مواردی که موضوع امری تخصصی و فنی است باید پرونده را به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع دهد مانند تعیین میزان خسارات وارده به ملک یا تعیین غرامات وارده به خواهان.

قرار کارشناسی

قاضی با صدور قرار کارشناسی موارد لازم را به کارشناس ارجاع می دهد. بر اساس ماده 257 قانون آیین دادرسی مدنی موضوعی که در آن کارشناس رسمی لازم باشد از سوی دادگاه قرار کارشناس تعیین می گردد. بنابراین، قاضی در همه موارد و موضوعات که اطلاعات تخصصی ندارد باید قرار کارشناسی صادر کند.

وظایف کارشناس رسمی دادگستری

1 – اولین گزینه در وظایف کارشناس رسمی دادگستری این است که کارشناسان مکلفند تمام اسراری  و اطلاعاتی را که طی انجام ماموریت و شغل در رسیدگی به پرونده با آن مواجه می شوند را حفظ کنند در غیر اینصورت تخلف کرده که علاوه بر کیفر انتظامی به حبس تادیبی به مدت 6 ماه تا 2 سال محکوم خواهند شد.

2 – کارشناسان از اخذ هر گونه وجهی از طرفین پرونده ممنوع هستند، غیر از آنچه دادگاه یا آیین نامه وزارت دادگستری تعیین کرده باشد. در صورت تخلف کارشناس به مجازات رشوه گیرنده محکوم می شود.

3 – رعایت نزاکت و ادب در اظهار نظر کارشناسی که از جمله مهم ترین وظایف کارشناس دادگستری است که مورد توجه قرار می گیرد.

4 – مورد بعدی که به آن اشاره می کنیم اینکه کارشناس رسمی دادگستری باید منظم و منضبط بوده باشد و باید تمام دفاتر و نامه هایی را که راجع به کارشناسی است را بایگانی کند.

5 – مورد آخر اینکه کارشناس رسمی دادگستری مکلف است که در مواقع و زمانی که مقام صلاحیتدار تعیین می کند در جلسه و یا محل مقرر شده حضور داشته باشد غیر از موارد خاص که کارشناس عذر موجه دارد.

بیشتر بخوانید: الزام به تنظیم سند رسمی ملک

زمینه فعالیت کارشناس دادگستری

عمده ترین زمینه فعالیت کارشناس رسمی دادگستری در قوه قضائیه می باشد اما بر اساس قانون، بخش های دیگر مانند قوه مجریه و دیگر سازمان ها و حتی بخش خصوصی و دیگر مردم عادی در صورت نیاز می توانند از این کارشناسان درخواست کارشناسی و کمک کنند که نظرات این کارشناسان رسمی مورد تایید سازمان بازرسی و دیوان محاسبات است.

جهت مشاوره حقوقی با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

4.5/5 - (2 امتیاز)