تحقیق محلی

نوشته پیش رو توسط وکیل پایه یک دادگستری در خصوص قرار تحقیق محلی و نحوه اجرای قرار تحقیق و معاینه محلی و توان اثباتی قرار تحقیق محلی برای آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است.

هر گاه فردی دعوایی را در دادگاه مطرح نماید باید بتواند آن را اثبات کند که از طریق ادله اثبات دعوا انجام پذیر است یکی از موارد اثبات دعوا، تحقیق محلی است. به عبارتی دیگر تحقیق  و معاینه محلی به دست آوردن مجموعه اطلاعات و آگاهی هایی که اهل محل مورد نظر، درباره موضوع خاصی دارند. لذا آن اطلاعات به دست آمده که اهل محل می دهند دادن گواهی و یا شهادت شهود نیست، آن ها صرفا تصورات و دیده ها و شنیده های خود را توضیح داده و نقل می کنند.

بیشتر بخوانید: مزایده اموال منقول و غیر منقول به چه صورت می باشد ؟

امر  و دستور دادگاه برای انجام دادن تحقیقات محلی را قرار تحقیق محل می گویند. بر اساس ماده 249 قانون آیین دادرسی مدنی در صورت و شرایطی دادگاه توان صدور تحقیق محلی را دارد که طرفین دعوا و یا یکی از آن ها به اطلاعات به دست آمده از اهل محل استناد نماید، در صورتی که تمام موارد به طور کلی بیان گردد و حتی اسامی افراد مطلع هم ذکر نگردد قرار تحقیق محلی از سوی دادگاه صادر می شود.

در  صورتی که یکی از طرفین دعوا درخواست تحقیقات محل را نموده باشد، طرف دیگر هم می تواند در موقع تحقیقات وارده، مطلعین سمت خود را معرفی کرده و حاضر نماید تا  اطلاعات آن ها هم شنیده شده و مورد بررسی قرار گیرد.

در صورتیکه مقام قضایی تشخیص دهد کشف واقعیات و روشن شدن  حقیقت با تحقیقات محلی روشن می شود دادگاه ملزم است که قرار معاینه محل و یا تحقیق محل را صادر می کند. به غیر از ضرورت در موارد خاص باید تحقیقات در روز انجام گیرد.

معاینه و یا بازدید از محل کار هر شخصی نیست زیرا کم ترین توجه و خطا در انجام معاینه باعث از بین رفتن آثار جرم می گردد و دسترسی به اصل حقیقت بسیار دشوار و حتی غیر ممکن می شود. به همین جهت است که قانون وظیفه این امر مهم را به مقام قضایی یعنی همان بازپرس واگذار نموده است جز در مواردی خاص که ضابطان و کارشناسان هم با دستور قضایی می توانند عهده دار این امر شوند.

اجرای قرار تحقیق محلی

مطابق ماده 256 قانون آیین دادرسی مدنی اجرای قرار تحقیقات محلی بر عهده شخصی است که درخواست تحقیقات محلی را داده است. هر گاه آن شخص نسبت به اجرای قرار تحقیق محل اقدام ننماید در اینصورت، تحقیقات محلی او از دلایل استنادی وی حذف می گردد و همچنین اجرای قرار تحقیق محلی در خود محل مورد نظر انجام می گیرد و دیگر اینکه زمان و مکان محل تحقیقات باید به طرفین دعوا اعلام گردد.

تحقیق محلی و شهادت شهود

بین تحقیق محل و شهادت شاهد تفاوتی وجود دارد. شهادت یعنی اینکه شخص خود شاهد است ماجرا باشد و به طور مستقیم امری را دیده یا شنیده است. در حالیکه در تحقیقات محلی شخص مستقیما آنها را ندیده ولی به دلیل نزدیک بودن با محل موضوع اختلاف، به نحوی مطالبی را دریافت کرده است. در تحقیق محل، تمام افرادی که مورد تحقیق قرار می گیرند به طور مستقیم یا غیر مستقیم، همه برداشت خود را بیان می کنند.

بیشتر بخوانید: الزام به تنظیم سند رسمی ملک

توان اثباتی تحقیق محلی

طبق ماده 255 قانون آیین دادرسی مدنی در باره توان اثباتی تحقیقات محلی می توان ذکر کرد که مطالب و آگاهی به دست آمده از تحقیقات محلی مثل معاینه محل، از امارات قضایی شمرده می شود که این ها تنها می توانند موجب اطمینان قاضی یا دادرس شوند. در اینصورت است که دلیل به معنای اخص به شمار نمی رود و تنها اعتبارش در حد همان اماره است.

جهت مشاوره حقوقی با  شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید.فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

3.3/5 - (3 امتیاز)